In juni 2018 schonk Jan Loedeman een menukaart aan het Streekarchivariaat. Niet zo maar een menukaart, maar een met een verhaaltje.

Op 18 april 1945 is het 75 jaar geleden dat de Canadezen met hun tanks Ermelo binnentrokken. Omdat het verkenningsvliegtuigje eerst de veiligheid van de route moest verkennen moesten zij een hele tijd wachten. Ze stonden stil voor het cafetaria van Huizenga, later ‘De Lindenhoek’ en nu ‘De Schout van Ermel’. Omdat ze lang moesten wachten ging de bemanning van de voorste tank bij het cafetaria naar binnen en bestelden daar een heerlijke lunch.
Zie voor de gerechten het menukaartje, geschreven met een rood potlood omdat er in de oorlog geen ander schrijfgerei voor handen was. Het menukaartje is bewaard gebleven en voorzien van enkele foto’s door Jan Loedeman. Reden waarom hij met zijn vrouw Dinie en enkele anderen 3 jaar geleden werden uitgenodigd voor een lunch met dezelfde gerechten als in 1945.

Eén van de Canadese bevrijders had een filmcamera en filmde de festiviteiten in Barneveld, Putten, Ermelo en Harderwijk. Deze film kwam via Canada weer in Nederland (Gelders Archief) en is te zien op Youtube.